Huden – kroppens største organ

Lige meget hvor grundigt du plejer din hud – udefra, kommer vi ikke uden om at alt, hvad du indtager og indånder, påvirker din hud i en eller anden grad. Tænk på at huden er dit største organ, og det er her, der er synlige alarmklokker, der ringer, hvis der er foretaget uhensigtsmæssige indtag.

Gennem livets forskellige stadier ændrer huden sig, og selvom den er flittig og arbejdsom og regenererer ustandseligt, har den brug for pleje, og nogle gange skal den behandles mere nænsomt eller har specielle behov.


Huden består af mange lag, det yderste lag, stratum corneum, også kaldet det døde lag, består i sig selv af 5 lag.En af stratum corneums opgaver er at afstøde de døde hudceller, og give plads til næste hold hudceller, der skal afstødes.
Hudens sammensætning er kompleks, og selvom det yderste hudlag er sammensat af “døde celler”, så er det meget vigtigt for hudens sundhed og på sin vis meget aktivt i vedligeholdelse af fugten i huden.


D
en strukturelle og funktionelle integritet af det yderste hudlag er utroligt afhængigt af indholdet af vand i huden, da mange af de enzymer som katalyserer vitale funktioner i stratum corneum kun er vandopløselige og derfor fungerer de processer simpelthen ikke, hvis vandindholdet i huden er under en vis koncentration.


Det inderste lag af stratum corneum består af ceramider, som er faste, og af fedtsyrer, som er olier og mere flydende. Forholdet bør være ca. 50/50 for at bibeholde en sund hud. Ændrer forholdet sig i det yderste lag, vil ceramiderne reduceres, men fedtsyrerne forbliver i samme mængde, og derved er der flere olier end ceramider.
Den forhøjede mængde af olier vil danne en hinde og ceramidernes enzymer vil ikke kunne nedbryde hinden, som der skal til for at de døde hudceller afstødes og giver plads til de næste. Følgereaktionen er en tør, irriteret og uigennemtrængelig hud.


Derfor er det så vigtigt at opretholde så meget vand i huden som muligt.Og derfor er påføring af bestemte olier på huden ikke en god løsning, men mere om det i et andet indlæg.

Se hvilke af vores produkter der hjælper hudens barrierer til at normalisere sig her.